Když se řekne vanilka, snad každý
si vzpomene na výtečnou chuť vanilkové zmrzliny či vůni vánočního cukroví.
Nejedna hospodyňka má jistě doma v moučkovém cukru schovaný tenký černý lusk. Nejeden cukrářský mistr si
pečlivě střeží toto zázračné koření, které dokáže obyčejný dezert proměnit
v opravdovou lahůdku. Víte ale, jaký je původ tohoto „černého zlata“, jak
se luskům lidově přezdívá?
Zmiňované lusky, botanicky
správně tobolky, se rodí na rostlině, které se říká vanilka pravá neboli
vanilovník plocholistý (Vanilla
planifolia). Málo kdo ví, že se jedná o tropickou popínavou orchidej. Vanilka
pravá je nejznámější představitelkou rodu latinsky zvaného Vanilla. Mezi vanilovníky se kromě Vanilky pravé řadí ještě
dalších zhruba 110 druhů poměrně robustních a obvykle popínavých orchidejí, se
kterými se lze setkat v tropech celého světa, z nichž některé se
pyšní skutečně nádhernými květy. Vanilka pravá však svou slávou poněkud zastiňuje své příbuzné.
Vanilku pravou si člověk oblíbil
již v dávných dobách. V přírodě roste takřka v celé střední
Americe, ale jako místo jejího původního výskytu se udává okolí města Veracruz na
jihozápadních březích Mexického zálivu. Nejstarší zmínky o využití vanilky se datují do kultury středoamerického indiánského kmene Totonaků, kteří žili
právě v oblasti Mexického zálivu. Od nich tuto dovednost převzali
Aztékové, kteří ji následně stejně jako sousední Mayové využívali
k ochucení posvátné kaše z kakaových bobů. Nešlo o nic jiného
než xocolatl, prapůvodního předchůdce oblíbené kakaové pochoutky - čokolády.
Do Evropy vanilku poprvé dopravili španělští conquistadoři a její sláva ihned strmě
stoupala, když si ji oblíbili panovníci snad všech královských dvorů. Španělé
si monopol na dodávky vanilky do Evropy střežili po celá dvě staletí. Nebyl to ovšem zase tak
těžký úkol, protože rostliny pěstované mimo svou domovinu sice vykvétaly, ale
nikdy neplodily.
Dlouho se totiž nevědělo, že
jejich jediným opylovačem jsou tropické včely vyskytující se pouze v Americe.
Až objev metody umělého opylování teprve dvanáctiletým otrokem z ostrova
Réunion v roce 1841 umožnil, aby se vanilkové plantáže rozšířily do tropů
celého světa.
Největším producentem vanilky je v současné době ostrov
Madagaskar, který se na světovém obchodu s ní podílí až 80 procenty, zatímco
kdysi monopolní Mexiko pouze desetinou.
Víte, že...
- Pravděpodobně největším odběratelem vanilky je společnost Coca Cola?
- Zároveň s tím není divu, že největším světovým konzumentem je USA (hned za nimi Evropa...).
- V Evropě se nejvíce vanilky spotřebuje ve Francii. (Kdo ochutnal zdejší sladké delikatesy, ten jistě není překvapen.)
- Ačkoliv jde stále o tu samou rostlinu, lze rozlišit různou kvalitu a chuť vanilky dle lokality, odkud pochází. Stejně jako u vína či kávy, zde hraje roli mikroklima dané lokality, kvalita a složení půdy... zkrátka terroir.
- Jaques Guerlain (vnuk zakladatele stejnojmenné značky) poprvé použil syntetickou vůni vanilky při tvorbě parfému nazvaného Shalimar, prezentovaného v roce 1925 na světové výstavě v Paříži. Od té doby je umělá vanilková esence základním stavebním kamenem mnoha slavných parfémů.
- Květ vanilky kvete pouhých 24 hodin, během kterých musí být opylen, aby vznikly žádané plody.
- Vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením na světe, kvůli náročné ruční práci při jejím zpracování.
- Vanilinový cukr obsahuje syntetické aroma vanilin nebo etylvanilin. Vůně syntetických aromat se však nevyrovná přírodnímu vanilinu.
Návod, jak pěstovat vanilku v bytě (v angličtině)
Super článek!
OdpovědětVymazatDíky :-D
Vymazat