pondělí 1. prosince 2014

Podzimní náladovka ze zahrady v Meise


Belgická metropole Brusel má na svém území (a v blízkém okolí) vícero botanických zahrad. Belgická národní botanická zahrada v Meise, která se nachází na severní hranici hlavního města, je jednou z nich. 


My jsme ji navštívili na sklonku letošního podzimu, protože se ve zdejším nádherném skleníku konala výstava Flori Mundi (o tom ale někdy příště). Velmi nás tehdy okouzlila krása zdejšího parku, kde stromy jako by právě pořádaly karneval a hýřily mnoha barvami.



Belgická národní zahrada se rozkládá na úctyhodných 92 hektarech a kromě překrásného lesoparku, zde najdete rozlehlý tropický skleník, oranžerii, bylinkovou zahradu, romantický zámeček na břehu jezera a mnoho dalšího. Po nejkrásnějších zákoutích zahrady vás povozí malý vláček, ale pokud máte více času, rozhodně nepohrdněte příjemnou procházkou!



Zahrada si od svého založení prošla poměrně klikatými cestami. Ačkoliv vznikla v podstatě již v roce 1796, musela se během následujících století několikrát přestěhovat. Nejprve se rozkládala na místě, kde v současnosti leží Královská knihovna, to musela opustit v roce 1826 a uvolnit tak prostor pro konání velké industriální výstavy. Přesunuta byla na území dnešní Rue royalle, odkud musela opět ustoupit, z důvodu výstavby železniční tepny napříč Bruselem. Zde v Meise se usídlila až v roce 1938 po tom, co stát odkoupil dva pozemky šlechtických panství. Po skončení druhé světové války již stěhování rozsáhlých rostlinných sbírek nic nebránilo a zahrada zaznamenala další rozkvět. 



V roce 1958 byla dokončena stavba rozlehlého skleníku, nazvaného příznačně Palác květin, který svou rozlohou zabírá celý jeden hektar plochy a skládá se ze třinácti velkých a dvaadvaceti menších skleníků. V srdci této impozantní stavby se nachází část věnovaná překrásné viktorii královské (Victoria amazonica)

Nás zaujala zejména část zaměřená na evoluci rostlinné říše, kde procházíte celým vývojem od osídlení souše, přes plavuně, kapraďorosty a jehličnany až po kvetoucí rostliny. Neméně zajímavá je rovněž expozice užitkových rostlin, kde si můžete mimo jiné sami porovnat váhu nejtěžšího a nejlehčího dřeva na světě.


Z významných rostlin v Belgické národní botanické zahradě 
najdete kromě již zmíněné Viktorie královské  také například sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum), ten místní dle posledního měření dorůstá do výšky 41m. Dále vlhkomilný tisovec dvouřadý (Taxodium distichum) zajímavý svými vzdušnými kořeny, sbírku japonských javorů či magnolií.



Až budete mít příště cestu do Bruselu, přijďte si sem odpočinout od hluku pulzujícího velkoměsta a načerpat novou energii. Rozhodně je  na co se dívat! Expozice jsou komponovány nejen dekorativně, ale také didakticky, takže odsud odejdete obohaceni nejen o zážitky, ale i o zajímavé informace ze světa rostlin.


Žádné komentáře:

Okomentovat