sobota 10. května 2014

Palo borracho čili opilý strom

Palo borracho (v překladu opilý strom) tak je v Jižní Americe nazýváno vícero druhů rodu Ceiba (dříve řazených do samostatného rodu Chorisia):

- Ceiba speciosa (Palo borracho rosado), česky Vlnovec, má tmavě růžové květy.

- Ceiba insignis a Ceiba chodatii (syn.Chorisia insignis var. chodatii) má květy světle žlutavé.

Ceiba se nově řadí do čeledi Malvaceae (dříve Bombacaceae) společně například s Kapokem (Ceiba pentandra), z jehož plodů se získává kvalitní vlákno používané jako výplň polštářů či jako izolační materiál.
Do stejné čeledi patří rovněž známé Baobaby (rod Adansonia) nebo druh Ochroma lagopus zdroj dřeva zvaného balza, které jistě znají všichni modeláři.


Ceiby byly posvátnými stromy kmene Máyů.
Lidový název "opilý strom" se odvíjí od tvaru kmene, který je bříškatě nafouklý do tvaru lahve a slouží jako zásobárna vody.
Tyto obrovské opadavé stromy pocházejí z vlhkých polo-opadavých lesů tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky. Díky zásobě vody, kterou si ve svém ztlustlém těle vytváří, dokáží "opilé stromy" překonat i delší období sucha. Snesou dokonce i mírný mráz.
Palo borracho kvete dvakrát ročně květy velkými až 12 cm v průměru. Rozkvetlé nabízejí skutečně úžasnou podívanou, kdy jsou často holé větve pokryty nádhernými květy.

Bývají vysazovány jako okrasné stromy v parcích, ale k vidění jsou i celá stromořadí lemující větší ulice.
Jako opylovači jsou u Ceiby uváděni netopýři nebo kolibříci, Palo borracho navštěvují také různé druhy motýlů. Prašníky i blizna jsou z květu vysunuty tak, že přilétající opylovač do nich naráží křídly. Pyl mu ulpívá na těle a křídlech a je následně 
přenesen se do dalšího květu.
Palo borracho stejně jako již zmíněný Kapok má v plodech (dřevnatých tobolkách) semena obalená bílým vláknem připomínajícím hedvábí - odtud je odvozen anglický název těchto stromů "soft silk tree". Vlákno slouží k šíření semen.

Využití těchto druhů Ceiby je různorodé:
Ze semen se získává olej. Vlákno, které semena obaluje, se využívá obdobně jako vlákno kapok. Dřevo těchto stromů je velmi lehké, měkké a pružné. Používá se jako obalový materiál, k výrobě kánoí, či jako zdroj celulózy pro výrobu papíru.
Ceiba speciosa se přidává jako jedna ze složek halucinogenního nápoje nazývaného Ayahuasca čili "lano smrti". Ten je používán při různých náboženských rituálech původními obyvateli Amazonie.











Fotografie foceny ve městě Santa Fe (Argentina). Foto JH.



Žádné komentáře:

Okomentovat