sobota 8. listopadu 2014

CUCURBITADES V MARCHIENNE ANEB HALLOWEEN PO FRANCOUZSKU

Tentokráte jsem se vrátila zpět na začátek října a přináším vám úryvek reportáže z dýňové slavnosti, která se každoročně koná v severofrancouzském městečku Marchiennes. Celou reportáž najdete na www.portalproženy.cz



Konec měsíce října, ať již chcete či ne, je stále častěji spjat s původně anglosaskými tradicemi dlabání dýňových luceren a kultem čarodějnických rejů. S invazí americké kultury do Evropy zasáhla dýňová horečka i jinak konzervativní Francii. Nečekejte zde však Halloween v americkém stylu! Ne, Francouzi, jak je pro ně typické, pojali dýňové svátky po svém!



Marchiennes, městečko o velikosti českých Vizovic, byste našli na severu Francie asi 2h cesty z Paříže a 1h z Bruselu. Jinak vcelku poklidné město se každoročně na začátku října promění v turistickou atrakci číslo jedna, kdy sem během jednoho víkendu přijede přes 20 000 návštěvníků. Ptáte se proč? Konají se zde totiž Cucurbitades – čarodějnické dýňohrátky.



Historie nebývale úspěšné akce se začala psát před více než dvaceti lety, kdy se dva místní nadšenci rozhodli uspořádat oslavu sklizně starých odrůd dýní, které sami pěstovali. Během plánování zjistili, že se v 17. století přímo zde v Marchienne konal jeden z posledních čarodějnických procesů ve Francii. A tak bylo rozhodnuto: první říjnový víkend v čase výročí upálení nešťastných čarodějnic se v prostoru bývalého opatství bude konat oslava spojující svátek dýní a čarodějnické magie.



K největším lákadlům patří výpravná vystoupení divadelních společností. V letošním roce mělo velký úspěch zejména vystoupení nazvané Les Minuscules - Mrňousci v provedení Compagnie Remue Ménage, které oslnilo výpravnými kostýmy a propracovanou choreografií. Příběh broučků z místních zahrad byl pro všechny přihlížející děti i dospělé opravdovým zážitkem.



Cucurbitades jsou ovšem hlavně svátkem dýní. Botanická expozice představuje několik stovek odrůd tykví vypěstovaných farmáři z Marchienne a okolí. Dýně, patisony, čajot či kalabasy jsou jen zlomkem toho, co zde můžete vidět. Vše je prezentováno v originálních čarodějnických kulisách, díky kterým se na chvíli ocitnete ve strašidelném lese. Pokud se vám některá z dýní zalíbila, můžete si ji při odchodu zakoupit a odnést s sebou domů. Pro labužníky je pak na zahřátí připravena dýňová polévka. Bohatý program pokračuje až do setmění, kdy vyvrcholí vystoupením místních čarodějnic a zapálením ohnivé hranice.



Cucurbitades jsou důkazem toho, jak i malé městečko může z ničeho vybudovat tradici úspěšných oslav. Společná snaha a nadšení místních obyvatel vytváří neopakovatelnou atmosféru přinášející radost všem zúčastněným. Propojením magického kouzla čarodějnic s podzimní úrodou dýní vzniká bohatý koktejl zábavy pro malé i velké, který by mohl být inspirací pro nejedno město v České republice.




Celou reportáž najdete na www.portalproženy.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat