sobota 20. září 2014

Botanická zahrada v Tourcoingu

Veřejná botanická zahrada v srdci severofrancouzského městečka Tourcoing má zajímavou historii. 

Roku 1851 odchází zdejší mladý student Emil Leplat z univerzity v Tourcoingu do Irska, aby se tam zlepšil v anglickém jazyce. V Dublinu je přijat rodinou Whelan, zamiluje se do jejich nejstarší dcery Clary a po dlouhých sedm let vždy šetří, aby za ní mohl přijet na prázdniny. Po mnoha peripetiích jsou nakonec v roce 1857 oddáni a odcházejí žít společně do Tourcoingu. Aby se Claře nestýskalo po domově, zalkládá pro ni její manžel krásnou zahradu inspirovanou anglickámi zahradami, kterou spolu celý život budují. 

Na sklonku života se Emil Leplat rozhodl zahradu i s domem odkázat městu Tourcoing s tou podmínkou, že zde bude vybudována veřejná zahrada. A to se stalo. Po smrti Emila Leplata v roce 1917 město zahradu převzalo a zahrada se poprvé otevřela veřejnosti.

Dnes se botanická zahrada skládá z několika oddílů. Nejstarší část zahrady je rozdělena na francouzskou zahradu s fontánkou a rozáriem a na ni navazující anglický park s nádhernými vzrostlými stromy. Novější část zahrady vyplňuje sakurová alej, expozice severoamerické flóry, tropický a subtropický výukový skleník a zahradnické čtverce zobrazující různé typy okrasných a ekologických výsadeb. Bývalý dům Leplatových hostí malé muzeum zahradnictví. 

Venkovní část zahrady je celoročně přístupná veřejnosti a slouží k odpočinku a výuce - studenti místních škol se zde učí zahradnickým technikám. Skleníky se otevírají v daných termínech a na prohlídky je potřeba se předem objednat. Prohlídky jsou zdarma a trvají zhruba 2 hodiny.
Krásný den ze severu Francie!




Žádné komentáře:

Okomentovat