středa 24. září 2014

Kiku time! - Čas chryzantém v japonském stylu!

Kiku neboli kiku-no-hana, tak Japonci nazývají chryzantémy.

"Chrysanthemums". 
Licensed under GNU Free Documentation License 1.2 via 
Wikimedia Commons - 
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chrysanthemums.jpg
#mediaviewer/File:Chrysanthemums.jpg


Chryzantémy, podobně jako mnoho jiných japonských symbolů (např. bonsaje), pocházejí z Číny a do Japonska byly původně dovezeny, coby léčivé rostliny. V Japonsku jsou tyto rostliny vysoce ceněné, neboť Japonci věří, že jim dokáží prodloužit život. Dokonce se jim dostalo takové pocty, že se staly symbolem japonské císařské rodiny. Dnes je najdete mimo jiné na poštovních známkách, na japonských cestovních pasech a i nejvyšší vyznamenání, které uděluje císař, nese jejich jméno .
Na konci 19. století se chryzantémy v Japonsku stávají populárními hrnkovými květinami a šlechtí se mnohé variety. Pro prezentaci rostlin se začala používat speciální technika, kdy se z kvetoucích rostlin modelují všemožné útvary a symboly japonské historie.
V tomto duchu jsou dnes chryzantémy často prezentovány i mimo Japonsko. Například newyorská botanická zahrada připravila celou jednu expozici věnovanou japonskému umění kiku.
Díky následujícímu videu se tam nechte přenést i vy!




Zajímavosti:


  • Pozor na význam barev květů chryzantém! Bílé se používají jako pohřební květiny, zatím co červenou chryzantémou vyjádříte svou lásku či city k druhé osobě.
  • Víte, že jeden z japonských prastarých posvátných svátku je zasvěcen chryzantémám?
    Slaví  se vždy devátý den devátého měsíce již od roku 910, kdy byla poprvé uvedena slavnostní chryzantémová dekorace na japonském císařském dvoře.
Krásný podzim - čas chryzantém!

Žádné komentáře:

Okomentovat