sobota 20. září 2014

Flower carpet - svátek květin v Bruselu


Jednou za dva roky se hlavní město Belgie na tři dny promění v město květin: na hlavním náměstí této evropské metropole se rozprostře koberec vytvořený s tisíců drobných květů begonií.

           

Tradice květinových koberců byla započata již v roce 1971, a letos ho bylo možné vidět již po devatenácté. Tato atrakce pokaždé přiláká na bruselské náměstí Grand-place tisíce návštěvníků.
Na výrobu koberce rozkládajícího se na 1800 m2 jsou tradičně použity květy begónií a to více než 300 květů na metr čtvereční.

 


Tvorba a expozice květinového koberce se řídí přísným harmonogramem a tuto pomíjivou krásu můžete obdivovat pouze po dobu tří dnů (kterým ovšem předchází celých 12 měsíců příprav a plánování).



Letošním tématem bylo 50té výročí od první turecké imigrace do Belgie a vzor koberce byl inspirován tradičním vzorem tureckých tkaných koberců (kilim). 

                                 
 
Pokud se rozhodnete prohlédnout si koberec v noci, čeká na vás navíc světelná a hudební show.
Pokud jste to do Bruselu letos nestihli, zapište si do kalendáře červeně srpen 2016 a určitě se na tuto nádheru do hlavního města čokolády příště přijeďte podívat!


                 

Žádné komentáře:

Okomentovat