neděle 21. září 2014

Růžová víla - Clarkia pulchella



Jelení roh či růžová víla, tak se v anglicky mluvících zemích přezdívá této nevšední a křehké krásce. 

Clarkia patřící do rodiny pupalek (čeleď Pupalkovité - Onagraceae/Oenotheraceae) pojmenoval v roce 1814 pan Pursh na počest kapitána Williama Clarka, který ji spoluobjevil v americkém státě Montana.


Clarkia pulchella
Citron / CC-BY-SA-3.0 
Own work
Rostlina byla jako jedna z mnoha dalších sebrána během vůbec první expedice vedoucí napříč spojenými státy (1804 - 1806) označované jako Expedice Lewise a Clarka. Expedici nařídil sám americký president Jefferson a vyslal na ni svého sekretáře Meriwethera Lewise. Ten si jako svého pobočníka vybral právě kapitána Clarka. 
Po návratu z expedice oba, jak Lewis tak Clark, publikovali popis zmíněné rostliny - Clark o tři dny dříve než Lewis :-). 


Snad právě proto se botanik Pursh rozhodl tuto krásnou rostlinu pojmenovat po Clarkovi. Nicméně ani Lewis nepřišel zkrátka. Jeho jméno nese známá skalnička rovněž objevená během této slavné expedice - Lewisia.

Clarkia pulchella
Citron / CC-BY-SA-3.0 
Own work

Rod Clarkia zahrnuje zhruba 40 druhů  rostoucích převážně v Severní Americe (pouze jeden je popsán z Jižní Ameriky - Clarkia tenella).
Clarkia pulchella neboli chcete-li česky Klarkie sličná (někdy také Lokanka vzhledná) je jednoletá bylina domácí na severu USA a v západní Kanadě. 
Její kvetení trvá celých šest týdnů, během kterých květy postupně nakvétají, po seříznutí rostlina obráží vykvétá znovu. Barva květů se pohybuje od tmavě fialové, přes růžovou až po bílou. Nehetnaté korunní lístky jsou nápadně rozdělené do třech laloků. Listy jsou střídavé a úzce kopinaté.
Semena klíčí zhruba deset dní a je nutné předpěstovat v truhlíku. Na stanoviště se vysazují po polovině května.
Pěstuje se v mnoha státech světa jako okrasná rostlina vhodná k řezu.

Zajímavost:
  • V roce 1827 biolog Robert Brown poprvé popsal tzv. Brownův pohyb, když sledoval pohyb pylových zrn druhu Clarkia pulchella ve vodě.

U nás je občas možné zakoupit semena dalších dvou druhů rodu Clarkia: 
Clarkia amoena - "atlasová květina"
Stickpen - Own work

Clarkia unguiculata - lokanka lepá
CC BY-SA 3.0 Eric in SF - Own work

Žádné komentáře:

Okomentovat