středa 22. října 2014

Impatiens tinctoria - Nevěsta z afrických hor...

Dnes tu mám pro vás opět jednu lahůdku, tentokrát v podobě překrásné netýkavky Impatiens tinctoria, na kterou jsem narazila během návštěvy bretaňské botanické zahrady Parc Botanique de Haute Bretagne v Le Châtellier.
Rostlina, která se svými květy podobá orchidejím, patří do čeledi Balsaminaceae zahrnující až tisíc druhů rostlin ze severní polokoule a tropů. Pokud byste ji chtěli vidět přímo v její domovině, museli byste za ní cestovat až do stinného podrostu pralesa v horských oblastech střední Afriky (roste v nadmořské výšce až 3000 m.n.m.). V Evropě se s ní můžete setkat jen vzácně v parcích či botanických zahradách v přímořských regionech s mírnou zimou.
Modrá zahrada v Parc Botanique de Haute Bretagne
Tato balzamína je trvalka procházející během zimy obdobím klidu, kdy nadzemní části odumírají a přežívají pouze podzemní hlízy (podobné těm jiřinkovým). Není to žádná drobná kytička ale pěkný obr, na vrcholu sezóny může dorůst do výšky dvou metrů i více. Pokud má ideální podmínky, velice dobře se rozrůstá. Taktéž její listy jsou poměrně velké (až 10 cm dlouhé).


Impatiens tinctoria je poměrně robustní rostlina.

Pozornost na sebe strhávají zejména květy, které jsou při srovnání s ostatními netýkavkami ty největší. Svým vzhledem připomínají rozevláté svatební šaty, jsou jasně bílé s kresbou v barvě červeného vína. Na první pohled by je někdo mohl považovat za květy patřící orchideji. Rozkvetlá rostlina vás po ránu omámí svou jemnou vůní.


Květ této netýkavky připomíná rozevláté svatební šaty.
Impatiens tinctoria je trvalka vyžadující, tak jako ostatní netýkavky, vlhké a stinné stanoviště. U nás by pravděpodobně zimu nepřežila, ačkoliv se udává, že přečká i mráz až -13°C. Možná v některých teplejších oblastech na chráněném stanovišti by se dala pěstovat venku po celý rok. Jistější je ale pěstovat ji jako mobilní zeleň v přenosném kontejneru. Je ovšem třeba vzít v úvahu její poměrně rychlou expanzi, pokud jí bude květináč malý, není pro ni problém ho svými hlízami prorazit.

Zajímavosti:
  • Kořeny obsahují červené barvivo, které se v Africe používá podobně jako henna k barvení kůže, zejména dlaní a chodidel. Toto ošetření slouží jako prevence proti plísňovým onemocněním.
  • Rostlina může ve své domovině dorůst až do výšky tří metrů během jediné sezóny.
  • Květy uvolňují svou vůni hlavně v noci a k ránu, protože jejími opylovačem jsou noční motýli.
  • Tento druh je dále dělen na čtyři poddruhy lišící se délkou ostruhy a velikostí květu. Nejkrásnější kresbu v květu má poddruh Impatiens tinctoria subsp. elegantissima.

Semena:
Nenašla jsem, že by je u nás někdo prodával. Nicméně jsem odhalila jeden evropský zdroj  z Holandska ZDE: http://www.paulshirleysucculents.nl/shop_impatiens.htm

Součástí botanického parku je nádherná japonská zahrada...

... a také zámek Le Château Folletière.


Žádné komentáře:

Okomentovat