neděle 12. října 2014

Nové trendy v zahradničení, aneb zahrádkářem bez zahrady

Taky jste si již někdy posteskli na tím, jak by to bylo krásné mít tak zahradu, alespoň malou… ale přitom bydlíte ve městě, v bytovce či paneláku? Jak by bylo pěkné, moci si sami vypěstovat svou vlastní zeleninu či alespoň ponořit své ruce do životadárné zeminy a zasadit nějakou pěknou rostlinu ve svém okolí. Mít ten dobrý pocit ze spojení s přírodou? Být zahradníkem už nemusí být jen sen! Nevěříte? Čtěte dále…



Žijeme v době, kdy z valné většiny bydlíme ve městě a značná část naší pracovní či volnočasové činnosti se točí okolo počítačů.
Žijeme v době, kdy nás živí supermarkety a nadnárodní potravinářské společnosti.
Žijeme v době, kdy jsme se vzdálili přírodě natolik, že si už ani neuvědomujeme, jak moc jsme na ni vlastně závislí.


Stále častěji a častěji se v nás ale probouzí touha toto nějak změnit, začínáme pociťovat důsledky našeho vykořenění z přírody a potřebu navrátit se ke kořenům. Pocit odpovědnosti za sebe a své okolí nám přestává být cizí. Mnozí z nás začali třídit odpad, na tom nic není, je to snadné a nic nás to nestojí. Někteří dokonce zakládají domácí kompost.
A jiní se stali zahrádkáři.



Pokud i vy máte „zelené srdce“, ale nevíte jak na to, mám pro vás několik možností, jak začít zahradničit a to i bez zahrady:
  1. Nemáte zahradu, ani balkon, ani terasu a zároveň se ztotožňujete s větou: „trocha ilegality nikomu neublíží“? Staňte se pirátským zahradníkem a podlehněte Guerrila gardeningu.
  2. Nemáte zahradu, ani balkon, ani terasu… Ilegalita vás neláká, ale máte ve svém okolí podobně spřízněné duše a zanedbaný komunitní prostor či veřejné prostranství? Založte společně komunitní zahradu.
  3. Máte alespoň malý balkon či terasu? Zahradničte ve čtvercových zahrádkách!
  4. Máte zahradu, byť malou? Zkuste si na ni vypěstovat svou vlastní zeleninu. Inspirujte se permakulturou či přírodními zahradami.

Že vám výše jmenované pojmy nic neříkají? Nevadí! 
Ráda vám je postupně přiblížím. 
Sledujte můj nový  blog No Garden Gardening a dozvíte se víc!


Foto autorka:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat