pondělí 26. května 2014

KAPITOLA ČTVRTÁ: A budu ti vzácná...

Vanilky se obecně vyznačují tím, že se jejich květy otevírají na velice krátkou dobu, to je důvod, proč jsou v přírodě často přehlížené. 

Některé si navíc za své životní prostředí zvolily močály a bažiny. Získat potom fotografii takové rozkvetlé vanilky vyžaduje od fotografa skutečné sebezapření a hodiny utrpení mezi mračny komárů.

Příkladem takové nepolapitelné krásky je druh Vanilla phaeantha, kterému se ve Spojených státech říká „listová vanilka“. Vyznačuje se nápadnými květy v průměru až 15 cm velkými a cik-cak rostlými stonky. Roste v bažinatých oblastech karibských ostrovů a Floridy, kde se stává stále vzácnější kvůli devastaci jejich přírodních lokalit. 

Květ listové vanilky
Autor: Justin Parkkonen
 Jižní Florida
(http://www.orchidboard.com/community/orchids-wild/25258-vanilla-phaeantha.html)
Vidět tuto vanilku kvést v přirozeném prostředí není vůbec snadné. V květenství se totiž v průběhu 24 hodin otevírá vždy pouze jeden jediný květ, který během krátké chvíle opět uvadá. Poupata navíc rozkvétají uprostřed noci a před polednem následujícího dne jsou již odkvetlá.

Vanilla phaeantha
Autor: Justin Parkkonen 
 Jižní Florida
(http://www.orchidboard.com/community/orchids-wild/25258-vanilla-phaeantha.html)
Věděli jste, že:
  • Tento druh je blízkým příbuzným druhu Vanilla planifolia. Vzhledem k jeho robustnosti se uvažuje se o možnosti jeho křížení s pravou vanilkou za účelem získání větších a odolnějších rostlin.







Big thanks to Justin - autor of these greats photos, who agreed to use his photos on my blog.


Žádné komentáře:

Okomentovat