pondělí 12. května 2014

KAPITOLA DRUHÁ: Méně úspěšné příbuzné vanilky pravé

Kromě vanilovníku plocholistého čili vanilky pravé (Vanilla planifolia) se jako zdroj koření okrajově využívá ještě vanilovník tahitský (Vanilla x tahitensis) a vanilovník velkokvětý (Vanilla pompona). Jejich plody ovšem zdaleka nedosahují aromatických kvalit tobolek vanilky pravé.

Vanilovník velkokvětý (Vanilla pompona) pochází stejně jako vanilovník plocholistý ze Střední Ameriky, roste v Mexiku, Kostarice a Panamě v nadmořské výšce do 530 metrů.  Jeho plody se využívají pouze místně a pro komerční účely se sklízejí jen zřídka. Rostlina je celkově robustnější než pravá vanilka a má větší květy i plody. Tobolky svým tvarem připomínají malé, zploštělé a zahnuté banány. Vyznačují se velmi silným aroma po kumarinu, připomínajícím sladkou vůni čerstvě pokosené trávy.

Vanilla pompona
(By Stickpen (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons)


Vanilovník tahitský (Vanilla x tahitensis) se komerčně pěstuje na plantážích nejen na Tahiti, ale například také na Papui Nové Guinei. Jedná se pravděpodobně o náhodného křížence domestikovaného vanilovníku plocholistého s divoce rostoucím vanilovníkem vonným (Vanilla odorata)viz. článek v AJ of Botany. Vanilovník tahitský má obecně silnější a kratší tobolky než pravá vanilka. Kromě vanilinu je v nich obsažena také aromatická látka heliotropin, která je zdrojem specifického intenzivně sladce ovocného aroma s tóny povidel a sušených švestek. Pro svou výraznou a dlouhotrvající vůni se plody této vanilky spíše než v gastronomii uplatňují v kosmetickém průmyslu při výrobě parfémů.


Věděli jste, že...
  • Vanilce velkokvěté se přezdívá vanillon.
  • Některé zdroje udávají, že tahitskou vanilku vykřížili staří Mayové, aby získali kvalitnější koření k ochucení jejich čokoládového nápoje.
  • Většina tahitské vanilky se dnes pěstuje na souostroví Papua-Nová Guinea, zatímco jen minimální množství se pěstuje na Tahiti.
Nemohu nesdílet ještě toto video z komentované prohlídky vanilkové plantáže. Pan průvodce (bohužel mluví jen francouzsky) je ve svém popisu skutečně velice originální a zábavný. Bude-li čas přidám překlad.


Žádné komentáře:

Okomentovat