neděle 11. května 2014

KAPITOLA PRVNÍ: Vanilka pravá

Když se řekne vanilka, snad každý si vzpomene na výtečnou chuť vanilkové zmrzliny či vůni vánočního cukroví. Nejedna hospodyňka má jistě doma v moučkovém cukru schovaný  tenký černý lusk. Nejeden cukrářský mistr si pečlivě střeží toto zázračné koření, které dokáže obyčejný dezert proměnit v opravdovou lahůdku. Víte ale, jaký je původ tohoto „černého zlata“, jak se luskům lidově přezdívá?



"VanillaFlowerLongitudinalSection-en".
Licensed under Creative Commons Attribution-
Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VanillaFlowerLongitudinalSection-en.png#mediaviewer/File:VanillaFlowerLongitudinalSection-en.png

Zmiňované lusky, botanicky správně tobolky, se rodí na rostlině, které se říká vanilka pravá neboli vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia).  Málo kdo ví, že se jedná o tropickou popínavou orchidej. Vanilka pravá je nejznámější představitelkou rodu latinsky zvaného Vanilla. Mezi vanilovníky se kromě Vanilky pravé řadí ještě dalších zhruba 110 druhů poměrně robustních a obvykle popínavých orchidejí, se kterými se lze setkat v tropech celého světa, z nichž některé se pyšní skutečně nádhernými květy. Vanilka pravá však svou slávou poněkud zastiňuje své příbuzné.

Vanilku pravou si člověk oblíbil již v dávných dobách. V přírodě roste takřka v celé střední Americe, ale jako místo jejího původního výskytu se udává okolí města Veracruz na jihozápadních březích Mexického zálivu. Nejstarší zmínky o využití vanilky se datují do kultury středoamerického indiánského kmene Totonaků, kteří žili právě v oblasti Mexického zálivu. Od nich tuto dovednost převzali Aztékové, kteří ji následně stejně jako sousední Mayové využívali k ochucení  posvátné kaše z kakaových bobů. Nešlo o nic jiného než xocolatl, prapůvodního předchůdce oblíbené kakaové pochoutky - čokolády. 
Do Evropy vanilku poprvé dopravili španělští conquistadoři a její sláva ihned strmě stoupala, když si ji oblíbili panovníci snad všech královských dvorů. Španělé si monopol na dodávky vanilky do Evropy střežili po celá dvě staletí. Nebyl to ovšem zase tak těžký úkol, protože rostliny pěstované mimo svou domovinu sice vykvétaly, ale nikdy neplodily.

"Vanilla planifolia 01" by H. Zell - Own work.
Licensed under Creative Commons Attribution-
Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons -
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanilla_planifolia_01.JPG
#mediaviewer/File:Vanilla_planifolia_01.JPG


Dlouho se totiž nevědělo, že jejich jediným opylovačem jsou tropické včely vyskytující se pouze v Americe. Až objev metody umělého opylování teprve dvanáctiletým otrokem z ostrova Réunion v roce 1841 umožnil, aby se vanilkové plantáže rozšířily do tropů celého světa. 


Největším producentem vanilky je v současné době ostrov Madagaskar, který se na světovém obchodu s ní podílí až 80 procenty, zatímco kdysi monopolní Mexiko pouze desetinou.

Víte, že...
  • Pravděpodobně největším odběratelem vanilky je společnost Coca Cola?
  • Zároveň s tím není divu, že největším světovým konzumentem je USA (hned za nimi Evropa...).
  • V Evropě se nejvíce vanilky spotřebuje ve Francii. (Kdo ochutnal zdejší sladké delikatesy, ten jistě není překvapen.)
  • Ačkoliv jde stále o tu samou rostlinu, lze rozlišit různou kvalitu a chuť vanilky dle lokality, odkud pochází. Stejně jako u vína či kávy, zde hraje roli mikroklima dané lokality, kvalita a složení půdy... zkrátka terroir.
  • Jaques Guerlain (vnuk zakladatele stejnojmenné značky) poprvé použil syntetickou vůni vanilky při tvorbě parfému nazvaného Shalimar, prezentovaného v roce 1925 na světové výstavě v Paříži. Od té doby je umělá vanilková esence základním stavebním kamenem mnoha slavných parfémů.
  • Květ vanilky kvete pouhých 24 hodin, během kterých musí být opylen, aby vznikly žádané plody.
  • Vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením na světe, kvůli náročné ruční práci při jejím zpracování.
  • Vanilinový cukr obsahuje syntetické aroma vanilin nebo etylvanilin. Vůně syntetických aromat se však nevyrovná  přírodnímu vanilinu. 

Přidávám ještě video s návodem jak opylovat vanilku (zde Vanilla pompona, ale postup je stejný i u vanilky pravé):

Návod, jak pěstovat vanilku v bytě (v angličtině)


2 komentáře: