čtvrtek 8. května 2014

PRÁVĚ KVETE: Dřín květnatý

Mezi nejkrásnější jarní stromy patří dřín květnatý (lat. Cornus florida). Tento druh pochází z východní části USA, menší oddělené lokality se nachází v Mexiku (v Nuevo León a ve Veracruz). Je národním stromem Missouri a Virginia. 
Mapa výskytu Dřínu květnatého (foto wikipedia)

Dřín květnatý kvete v době rašení listů, díky to mu je rozkvetlý strom skutečně efektní solitérou. Jednotlivá květenství jsou podepřena 4 výraznými listeny dlouhé až 6 cm. Plodem jsou nejedlé peckovice.


Obecně se rozeznávají dva poddruhy:
Cornus florida subsp. florida. Východní část USA a jihovýchodní část Kanady (Ontario).


Cornus florida subsp. urbiniana (Rose) Rickett (syn. Cornus urbiniana Rose). Horské lesy východního Mexika (Nuevo León, Veracruz), kde je vzácný. 




Tento poddruh má listeny zúžené a zakroucené, trochu připomínají vrtule. Každý květ je jiný a na stromě vypadají jako obrovské sněhové vločky. Jejich neobvyklý vzhled je skutečně jedinečný a při pohledu na ně se ani nechce věřit, že se jedná skutečně o přírodní druh a ne o vyšlechtěný kultivar.
Zakoupit ho můžete např. ZDE.
U nás se dá tento poddruh pěstovat v teplejších oblastech, ale je dobré ho chránit před mrazem. Hodí se do přistíněných stanovišť.

V Čechách byl Dřín květnatý poprvé vysazen roku 1835 v pražské Královské oboře. Najdete ho ale i jinde, například v Průhonickém parku u Alpina. Teď v květnu by stromy měly být v plném květu. Nechte se okouzlit...

Žádné komentáře:

Okomentovat